Når man kommer ud i danske virksomheder, støder man sikkert på et helt bestemt ord: Teambuilding. Hvad end det er teambuilding i København, Århus, Odense eller andre byer, så er det et buzzword på mange arbejdspladser. Men hvorfor er det egentlig relevant at tale om teambuilding? Hvad kan det tilføre en arbejdsplads at deltage i en teambuilding aktivitet? Og hvor bredt er begrebet? Få svar på alle disse spørgsmål ved at læse mere nedenunder!
Hvad er et team helt præcist?
Som de fleste nok ved, er ordet ‘team’ oprindelig et engelsk ord, der betyder ‘hold’ på dansk. Teambuilding betyder så ‘holdbygning’, eller på mere grammatisk korrekt dansk, ‘opbygning af hold’. Men hvad er et team? Eller rettere sagt, hvad er et godt team? Det kan opsummeres i et par punkter:
- Et team er en gruppe af mennesker, der arbejder sammen for at opnå et bestemt mål. De er som regel også afhængige af hinanden for at opnå dette.
- Det gode team skaber synergi, altså at helheden er stærkere end de enkelte dele. Medarbejderen i et team kender hinandens styrker og svagheder og opvejer for dem.
- Teamet har ideelt set en klar og skarp rollefordeling, som alle er enige i. Desuden er der et stærk sammenhold blandt medarbejderne.
Et team kan altså defineres med disse tre elementer. Det er dette, man gerne vil opnå. Men hvorfor er det, at man gerne vil gør sine medarbejdere til et godt team?
Hvad er pointen med teambuilding i København og resten af landet?
Uanset hvor du er i landet, eller hvilken branche du arbejder med, så er teambuilding givtigt for dig. Det er der mange grunde til. Den største og mest ligetil er, at det skaber sammenhold blandt medarbejderne. Det betyder et bedre samarbejde, større motivation og generelt bedre trivsel på arbejdspladsen. Alt dette er med til at øge medarbejdernes produktivitet og arbejdsglæde, hvilket er godt både for medarbejderne og bundlinjen.
Teambuilding er også med til at forebygge konflikter og skabe bedre kommunikation på arbejdspladsen. Når medarbejderne lærer hinanden bedre at kende, både de stærke og svage sider, skaber det også mere tolerance. Endelig er teambuilding aktiviteterne ofte både sjove og lærerige, og et godt afbræk fra medarbejdernes hverdag.
Hvordan laver man teambuilding?
Teambuilding kan man i bund og grund selv stå for. Det handler egentlig bare om at planlægge nogle aktiviteter, hvor medarbejderne skal arbejde sammen om at løse en opgave. Men selvom det koster lidt, er det som regel nemmere at bestille en aktivitet fra et teambuilding- eller eventfirma. Og det behøver ikke at være tørre, kedelige foredrag, man bestiller. Der findes rigtig mange forskellige og sjove måder at skabe bedre sammenhold. Her er blot et par eksempler:
- Action-orienterede eller fysiske aktiviteter kan være en god måde at skabe sammenhold og oplevelser. Det kan være faldskærmsudspring, en omgang fægtning, bueskydning eller lignende.
- Mentale opgaver, som kræver samarbejde for at løse, er specielt gode. Escape rooms, en planlagt skattejagt med opgaver på vejen og så videre.
- Ligger fokuset mere på, at folk skal lære hinanden bedre at kende, kan man også sagtens arrangere nogle almindelige hyggelige arrangementer. Ølsmagning, en tour rundt på restauranter i København eller et kursus i madlavning er gode eksempler på dette.
Der er altså mange måder, man kan styrke sammenholdet blandt ens medarbejdere. Og det bedste er, at du kan lave teambuilding i København, på Sjælland, Fyn eller i Jylland. Så længe du har et sjovt og spændende arrangement, kan du styrke dine medarbejdere og dermed din virksomheds produktion.